יום ראשון, 8 דצמבר 2024, 19:53
מערכת: למדה, אוניברסיטת בר-אילן
קורס: אתר הדגמה למרצים (אתר הדגמה למרצים)
אגרון מונחים: מילון מדעי רפואי
ח

חומצת גרעין

חומצות גרעין הן תרכובות אורגניות המצויות בכל התאים ואשר מהוות את החומר התורשתי של כל יצור חי בטבע. חומצות הגרעין מאפשרות העברת תכונות מיצור לצאצאיו (תורשה); בנוסף מכילות חומצות הגרעין הוראות לבניין התא והיצור (האורגניזם).

מ

מולקולה

מוֹלֵקוּלָה (מלטינית: Molecula - מסה קטנה; בעברית גם פְּרֻדָּה[3]) היא קבוצת אטומים, המחוברים ביניהם בקשר כימי חזק, כגון קשר קוולנטי.

נ

נוגדן

חלבונים המהווים חלק ממערכת החיסון ומספקים הגנה לגוף מפני חדירת מזהמים כגון חיידקים, פטריות וטפילים. קיימים חמישה סוגים של נוגדנים: IgM, IgG, IgE, IgA, IgD.

בעקבות חשיפת הגוף למזהם מסוים מתפתחים נוגדנים מסוג . IgM זהו הנוגדן הראשון שניתן לזהות בדם לאחר חדירת המזהם. כעבור מספר שבועות יתפתחו נוגדנים מסוג IgG. הנוגדנים משני הסוגים הם ייחודיים עבור כל מזהם.

כדי לדעת האם אדם נחשף בעברו למזהם כלשהו ניתן לבדוק בדמו את נוכחותם של נוגדנים ייחודיים מסוג IgG נגד אותו מזהם.


נוקלאוטיד

נוקלאוטידים (Nucleotide) הם קבוצה של תרכובות אורגניות. הנוקלאוטידים מופיעים בכל היצורים החיים ומרכיבים, בין השאר, את החומר התורשתי.

מקור המילה נוקלאוטיד הוא במילה הלטינית Nucleus, שפירושה "גרעין". בכל היצורים האיקריוטיים החומר התורשתי, המורכב מנוקלאוטידים, מצוי בגרעין התא.

ר

ריבוזום

מקור השם מחומצה ריבונוקלאית ומהמילה soma מיוונית שמשמעה "גוף") הוא "בית החרושת" לחלבונים של התא החי. מאחר שכל החיים המוכרים לנו מבוססים על פעולת חלבונים לריבוזום יש חשיבות מכרעת על חיי התא והאורגניזם כולו. בכל אחד מתאי גוף האדם כמיליון ריבוזומים, ובתאי הכבד - כחמישה מליון.